Fastekalender

Fastekalender 2020
En övning i självomsorg, omtanke och frid

När jag berättade på Instagram - som jag under

fastan pausar ifrån - om den kravlösa

FASTEKALENDER jag filat på ett tag önskade

många av mina följare att få se den. Här finns den

för dig som oavsett tro vill landa och finna frid. 

Fastan i det kristna kyrkoåret är för mig en tid att bryta mönster. Stänga ner och öppna upp inför påsken, som ger mig livets viktigaste budskap: LJUSET SEGRAR!


Jag använder Frälsarkransen mycket under fastan, dels för att jag skrivit sångtexter och därmed har en relation till varje pärla, dels för att den får symbolisera nära och kära och avlägsna jag vill be för. Den här fastekalendern fungerar oavsett om du är någon som ber eller ej. Skriv gärna ett mejl (adress nedan) om du har tankar du vill dela.


Följ med om du vill och sträva inte efter att pricka av och göra rätt. Låt dig inspireras till frid och omsorg, helt utan prestationskrav. Fastan varar 40 dagar från askonsdag (27/2) till påsk. Här finns 40 punkter att inspireras av eller följa, eller kanske sprida ut över året. Kanske du som jag har en längtan efter något nytt. Jag anar att det börjar inom oss själva. Guds frid över dig!

/Cecilia


Min vän Elin Lundell har gjort en fin almanacksbild av fastekalenderns punkter, så att du kan skriva ut den om du vill kunna följa den dag för dag. Se längst ner.* Ta fram ett ljus som är bara ditt. Tänd det vid varje stilla egenstund.

* Skriv ner tre saker du önskar ska hända (som kanske inte kommer ske men som gör din längtan tydlig).

* Sjung en sång du tycker om.

* Gör en hemlig "omsorgslista" över personer (som du känner eller inte känner) som du tror kan behöva andras omsorg. Tänk en stund på var och en. Eller be för dem.

* Läs ett bibelord, t ex: Nu gör jag något nytt. Det spirar redan (Jesaja 43:19)

 

* Tänk på dig själv som 10-12-åring och försök minnas något du gjorde eller upplevde då som gjorde dig gott.

* Skriv en hälsning till någon du inte haft kontakt med på länge.

* Leta fram en bild på dig själv som barn, säg till dig själv det du idag vill säga till ett litet barn som du önskar allt gott.

* Tänk på något i samhället som du vill ska förändras, och om du kan göra något litet för att bidra till att det ska ske.

* Andas dig stilla: Blunda och andas långsamt genom näsan i några minuter.

 

* Klä på dig något som avspeglar vem du är.

* Sitt - eller ligg - utomhus eller vid ett fönster och iaktta ljud och synintryck i några minuter.

* Rita eller måla hur du känner dig.

* Tänd ett ljus och be för/tänk på personerna på din "omsorgslista".

* Ät något du tyckte mycket om i din barndom, och påminn dig om när du åt det.

 

* Läs en dikt eller sångtext högt för dig själv.

* Tänk ut hur en favoritdag skulle se ut, steg för steg.

* Lyssna på musik som gör dig glad.

* Blunda och krama dig själv en minut.

* Tänd en eld eller sök en filmad brasa att ta en kopp varm dryck vid. Bara koppen, elden och du tills drycken är slut.

 

* Sök rätt på en ljudbarnbok eller ett barnprogram du har tyckt om.

* Skriv ner två (eller tre eller sju) egenskaper du tycker om hos dig själv.

* Lägg dig bekvämt. Tänk på en vacker strand, äng eller skog där du har varit och gå en promenad i tanken där du lägger dig en stund (eller om du kan: ta dig dit). 

* Tänk på någon gång du var riktigt ledsen som barn/ung. Skriv ner vad du skulle vilja säga till eller göra med ditt yngre jag.

* Skriv en dikt som ingen behöver läsa (om du inte vill).

 

* Fundera på de månader som är kvar det här året och skriv ner en sak, något rimligt men eftersträvansvärt du önskar uppleva varje månad.

* Kontakta någon du tycker om och berätta det för personen. En vän, släkting, någon känd eller en onlinepersonlighet. Alla behöver sån feedback.

* Tänk på någon eller några som du inte känner dig så nära. Se personen framför dig och ös varma tankar över den personen. 

* Måla eller (k)rita fem minuter med starka färger. 

* Svep ett täcke eller en filt om dig, blunda och tänk dig att du är omsluten och buren som ett litet barn. 

 

* Läs en barnbok.

* Ge dig en stilla stund och tänk på några dagar i livet när du har mått riktigt bra. Försök fånga med några ord vad som kändes så gott.

* Tänk på denna månad förra året, för fem år sen, för tio eller trettio år sen och se om du kan minnas några starka upplevelser från de åren. 

* Gå ut eller öppna ett fönster och låt vinden smeka ditt ansikte en stund och - om du vill - låt den säga dig att du är en viktig del av allt här på jorden. 

* Ät en måltid på vackert porslin

 

* Smörj in dina händer varligt, som på en ömtålig människa du tycker mycket om.

* Påminn (i tal eller skrift) någon som är viktig för dig om ett gemensamt minne.

* Lyssna på ett stycke klassisk musik, t ex Beethovens Piano sonata nr 14, Mozarts Pianokonsert nr 21 eller Clair de lune av Debussy

* Påminn dig om ett tillfälle när du kunde hjälpa någon. Vilka egenskaper hos dig gjorde det möjligt?

* Lägg dig så bekvämt som möjligt. Tänk dig ett rotsystem under ett träd. Följ rötterna och barken uppåt, ut på en gren, ut på en kvist, fram till ett litet löv där det ligger en vattendroppe. En fastekalender av Cecilia Ekhem, 2020

ekhemmanet@ekhemmanet.se

Fastekalender 

Klicka på bilden så blir pdf:en större- Gjord av Elin Lundell. 

Sjukstugepoesi från Ekhemmanet 

Under åren som sjuk har jag hittat glädje i att skriva dikter. Ord som bejakar livets svårigheter men ändå visar på hopp. Och tro. Och kärlek. Många av dessa dikter finns samlade i häftet Tills ljuset kommer. Vill du veta mer om livet som sjukstugepoet, lyssna till intervjun i Söndagarna med Stina Wollter från 2015.


Sjukstugepoesin har på olika sätt bidragit forskningsprojektet  ”The End ME/CFS project” vid Stanford University där världens mest briljanta forskare samlas under Open Medicine Foundation för att försöka lösa sjukdomens gåta.

Alla dikter finns publicerade på diktsidan Ekhemmanet både på Facebook  och Instagram. Även Musikhjälpen har under dessa år varit mottagare av överskottet från diktförsäljningen.
 

De senaste sju åren har någon form av julkalender presenterats på Ekhemmanets Facebook och Instagram. Årets ordjulkalender är en adventsnovell i 25 avsnitt.
En adventskalender för stora barn. Hela novellen går att beställa som pdf.
Överskottet går till ME-forskningen via Open Medicine Foundation.

Swisha din mejladress och 50 kronor till 0760477740 så får du hela

novellen som pdf  - till förmån för ME-forskning.

Här syns en del av Cecilias dikter, de som skrivs från sjukstugan eftersom sjukdomen ME/CFS ger ständig feber och andra symptom som begränsar livet och förmågorna. Ange alltid författarens namn om du sprider poesin, och hänvisa gärna till diktsidan Ekhemmanet.